Skip to content

Mijn werk gaat over het belangrijkste wat er is. Leven. Leven met jezelf, de ander, in een wereld.
Het werk is zowel po√ętisch als kritisch. De beelden en schilderijen gaan over kwetsbare wezens en kwetsbare werelden die ook sterk en licht zijn.
In mijn werk vermeng ik verschillende werelden, die van mensen, natuur en dieren. Ik vermenselijk dieren. Sterke dieren met hun eigen gelaagde karakter. Trots-verdrietig, verlegen-stoer, schattig-in opstand. Vaak alleen, niet meer in hun eigen natuur.

Mensen maken keuzes die de wereld veranderen. De natuur en de wereld lijken ondergeschikt aan het menselijk ingrijpen. Ik vermenselijk de dieren zodat de kijker aspecten van zijn eigen leven in hen kan projecteren.

Ik vermaak de natuur, gebruik haar als materiaal, ontdoe haar van haar natuurlijke karakter. De mens maakt de natuur voor menselijk gebruik. Ik doe hetzelfde met de dieren die ik vind. Ik maak mijn beelden zo vervreemd van de natuur als wij als mensheid met de natuur omgaan.

In de schilderijen en tekeningen zie je vaak lichte open landschappen met blauwe luchten, water, bomen en eenzame dieren. De wereld die er is als je kijkt, als je voelt.

De beelden en schilderijen vormen samen een eigen wereld, een sfeer van romantiek. Het werk is verhalend, alsof er iets gebeurd is. Met mijn werk roep ik emotionele en tactiele ervaringen op, die je eerst doen ervaren, dan pas denken.

www.karenvandooren.nl

Nijmegen/Nederland: 
 Karen van Dooren, Kunstkamer Kraai
 Dgfoto
 Foto: Bert Beelen
Back To Top