BREEKIJZER BREEKT UIT 3.0
Kunstenaarscollectief BREEKijzer houdt weer haar jaarlijkse
zomer-groepsexpositie. Dit jaar in Doetinchem.
Lucy Aversteeg
Spring collier is een open collier zonder sluiting en valt in de vorm van de hals mee naar beneden. Het onderste gedeelte breekt als het ware uit en lijkt het een broche. De parels staan voor eerlijkheid en integriteit. Het schenkt je begrip, acceptatie en inzichten aangaande jezelf en anderen. De parel staat voor wijsheid, transformatie, rust en vrede. De parel helpt je emotioneel in balans te komen. De broche is uitgevoerd met multicolor zoetwaterparels en Biwa parels. De Biwa parels zijn zoetwaterparels die zich kenmerken door hun langwerpige platte vormen, waarbij de parels een zacht “luster “hebben. De broche Falling Stars: volgens de Oude Grieken mag je een wens doen als je een vallende ster ziet. Oude Grieken dachten dat wanneer de goden naar de aarde kwamen een ster uit balans raakte. Wanneer je dus een vallende ster zag was dat het juiste moment om een wens te doen omdat de goden dichtbij aarde waren waardoor je wens eerder in vervulling zou gaan. De broche is vervaardigd uit edelstaal met multicolor zoetwaterparels en twee zilveren gematteerde buisjes.
Henk Bekkers
De natuur in de omgeving is zijn inspiratiebron. Objecten in kersen-acacia en appel hout.
Soms met het metaal zink.
Rido Jansen
Rido Jansen toont menselijke figuren en koppen in verschillende uitingsvormen en materialen.
Ze legt steeds een relatie met het leven en gevoelens.
Frank Marneth
Frank is opgegroeid tijdens de koude oorlog. Als kind begreep hij dat niet goed, het boezemde hem angst in. Hij heeft een vroege herinnering dat hij met zijn moeder naar een modezaak ging, hij verloor haar uit het oog, hij zat op een opstapje van de winkel met het winkelpersoneel om hem heen, niet wetende waar zijn moeder was. Hij wist niet wat te doen, hij was bang, voelde zich alleen.
Deze herinnering kwam bij hem op tijdens het zien van de trap in het theater van Marioepol, nu een halve eeuw later bekruipt hem hetzelfde gevoel. Hij snapt het nog steeds niet, al het geweld beangstigt hem. Waarom? Wel heeft hij geleerd in de loop van zijn leven dat er altijd wel iets is waar je hoop uit kunt putten, een ontkiemend plantje, een lichtstraal.
Marion van Noord
Zij is een voorstander van het hergebruik en heeft een matras nieuw leven gegeven. “Op een matras zijn we een heel groot gedeelte van ons leven en als ze zou kunnen praten dan zou ze je kunnen vertellen over alle emoties die ze moest dragen. Liefde, verdriet, ziekte, geboorte, dood en hartstocht……..”
Monnie Paashuis
Voor Monnie gaat ieder werk dat zij maakt over de verscheidenheid aan werelden waarin we leven. Steeds weer brengt zij de aandacht naar hoe een andere wereld in onze fysieke wereld werkzaam is, het ontzagwekkende, het ademloze, de wereld van ruimte en klank. Een fluistering in de heksenketel van de fysieke wereld van actualiteit, activiteit, grote gebaren en geluid. Het vraagt stilte en innerlijke activiteit om deze fluistering op te vangen en te doorgronden. De kunstenaar probeert het juiste kiertje te vinden waardoor het zich kenbaar kan maken.
Nelleke Ponsteen
Nelleke’s vrouw is naakt en bloot, de kracht van haar blik doet je haar kwetsbaarheid vergeten …
Ingrid Slaa
Het werk van Ingrid Slaa is verhalend werk. Verhalen die gaan over gebrokenheid, over opgesloten zitten, klemzitten, over beschadigd zijn, benauwdheid en pijn. Maar ook over zelfbewustheid en kracht. Over weer opstaan en verder gaan. Ingrid maakt grote en kleine ruimtelijke werken, die samen vaak een installatie vormen. Altijd gebaseerd op afdrukken van (delen) van haar eigen lichaam. “Onze verhalen zitten in ons lijf, ze worden beleefd door ons lichaam. Dat lichaam is daarom voor mij bij uitstek het middel om die verhalen in de wereld te zetten.” Er zit altijd iets herkenbaars in, hoe vervreemdend de beelden soms ook zijn.
Hans van Weerd
Abstracties: werken die zijn zoektocht naar de weergave van het innerlijke, de sfeer, de emotie, de energie, van de menselijke vorm illustreren.
Adrie van Zalk
Adrie van Zalk volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (Artez) 1993-1998 en heeft zich gespecialiseerd in fotografie. Hij maakt in zijn werk gebruik van een uitgebreid zelf gemaakt fotoarchief, waarmee hij als het ware collageachtige beelden componeert. Vaak gebruikt hij kinderspeelgoed en de innerlijke activiteiten van het brein als uitgangspunt.
Thea Zweerink
Thea Zweerink laat o.a. de installatie van “De 46 ” zien. Dit zijn mensen die aan het eind van de oorlog weggevoerd zijn vanuit de Kruisberg naar Varsseveld en daar zijn gefusilleerd. Thea woont vlak bij het monument voor deze mannen. Toen ze dit maakte, had ze haar atelier in de Kruisberg en voelde een noodzaak om dit werk te maken.
Zomerexpositie
BREEKijzer breekt uit
groepsexpositie
Van 8 juni t/m 21 juli 2024
Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.30 to 16.30 uur
Locatie: De Kruisberg, Klootsemastraat 1 Doetinchem