
Expositie van Philipp Pohl in Dortmund
BREEKijzer-lid Philipp Pohl exposeert in Dortmund
JABBOK EN ANDERE GEVECHTEN
Jakob, één van de aartsvaders uit het Oude Testament, had zijn broer Esau het eerstgeboorterecht en de zegen van zijn vader ontnomen. Op een nacht, kort voor een hereniging met Esau, ontmoet hij bij de rivier de JABBOK, een wezen dat op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd: als een onbekende man, een engel of God zelf. Er brak een worstelpartij op leven en dood uit tussen hem en Jacob, die de hele nacht duurde zonder dat iemand won. De vreemdeling sloeg Jacob op het heupgewricht. Deze klap heeft een blijvend stempel op Jacob gedrukt. Tenslotte zei de vreemdeling tot hem: “Laat mij gaan, want de dageraad is opgegaan.” Maar Jakob antwoordde: “Ik laat je niet gaan tenzij je me zegent.” Toen eindigde de strijd.
In deze mystieke ontmoeting wordt Jacob ter verantwoording geroepen door een hogere macht. Deze macht laat Jacob winnen, doet hem pijn op de heup, maar zegent hem tegelijkertijd.
De Europese kunst van alle tijdperken heeft altijd verwezen naar bijbels materiaal en bijbelse figuren. Deze werden niet alleen geïllustreerd, maar waren onder meer bedoeld om religieuze-, filosofische-, culturele- en politieke gedachten tot uitdrukking te brengen.
Sommige werken van Philipp Pohl, die in deze tentoonstelling te zien zijn, verwijzen naar dit Jakob-Kampf verhaal. Er zijn vormen te zien van twee figuren die met elkaar worstelen.
Andere tentoongestelde stukken illustreren Philipp Pohls artistieke confrontatie (worsteling) met spirituele kwesties, meestal tegen de achtergrond van christelijk-joodse, maar ook niet-Europese tradities. De beeldtaal van Philipp Pohl beweegt zich in het grensgebied tussen representationalisme en niet-representationalisme. De religieuze/filosofische inhoud die in de afbeeldingen besloten ligt, weerstaat een overhaaste interpretatie.
Dit bericht heeft 0 reacties