Skip to content

HET BOEK ALS KUNSTOBJECT

Leporello

Expositie: van 2 december 2022 tot 22 januari 2023 worden de werken tentoongesteld in de bovenzalen van de Koppelkerk in Bredevoort.

Een leporello of harmonicaboek is een boekwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen.

Het kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Anders dan in een gewoon boekwerk zijn afbeeldingen naast elkaar goed te bekijken. Het is heel geschikt om beeldend een verhaal te maken.

Deze vorm heeft kunstenaars van het collectief Breekijzer geïnspireerd tot het maken van een aantal van deze boekjes. Het idee is ontstaan tijdens één van de corona lockdowns. Een belangrijk doel is het samen dingen doen en elkaar inspireren. Bezig zijn met hetzelfde formaat boekje en daarbinnen toch een grote vrijheid genieten. En vooral elkaar inspireren met de fantastische resultaten. Voor dit project zijn ook kunstenaars van het Bocholtse Fkk uitgenodigd. Daardoor krijgt het een grensoverschrijdend en internationaal karakter.

Voor het maken van de boekjes zijn een paar spelregels opgesteld: je maakt iets met, in of op het boekje. Het boekje is gemaakt van het betere tekenpapier en genaaid als een harmonica. Het zijn tien velletjes en het formaat is 10×15 cm. Dit krijgen de deelnemers toegestuurd van de organisatie. Elke kunstenaar is verder vrij in het gebruik van de techniek. Zo zijn er boekjes, getekend, geschilderd, geplakt en gefotografeerd.

Door de eenheid in het formaat ontstaat er een samenhang in het geheel. De diversiteit in aanpak, maakt het een expositie waarin heel veel te zien en te beleven is. In totaal zijn er meer dan veertig boekjes gemaakt door maar liefs 32 deelnemers. Door een bijzondere opstelling wordt het een heel interessante expositie.

De opening is tijdens de Soosavond van Breekijzer op  
woensdagavond 7 december 2022 om 19.00 uur

De deelnemers zijn:

Back To Top